maandag 25 februari 2013

A fruitful photo report

Omdat we hier de laatste week een vruchtenvol bestaan geleid hebben, waarbij we het een na het ander weetje tegenkwamen over de tropische fauna en flora, hebben we speciaal voor jullie een klein fotoverslagje gemaakt.

Because we have led a fruitful existence this week, in which we've learned a lot about the tropical fauna and flora, we made you a little photo report.

 Shampoo ginger




Deze bloem - die ons pad al vaker kruiste hier aan de rijke kust - werd in lang vervlogen tijden als shampoo gebruikt. Het welriekende waterachtige sap wordt normaal uit de rode variant van de plant geperst, maar omdat we in de eindeloze tuin niet meteen het juiste exemplaar tegenkwamen, hebben we een lichtroze bloem gebruikt om Eveliens afgebleekte manen - zonder productje, meneer de bio-kapper - een wasbeurt te geven. En het effect mocht er wezen. Hoera aan de natuurlijk shampoos.

This flower - which has crossed our pad several times before, here on the rich coast - was used in bygone times as shampoo. They normaly squeeze the redolent watery juce out of the red variant of the plant but because we didn't find the reddish one in the endless garden of Robert, we used a light pink one to wash Eveliens bleached - without product, mister bio hairdresser- manes. And the result was good. Hurray for natural shampoos.

 Channel no. 5

 


Wegens het nakende pensioen van Brad Pitt, Nicole Kidman en andere knapperds uit de filmwereld, besloot Tine te solliciteren als nieuwe uithangbord voor Channel no. 5 - je moet toch met iets je centjes verdienen als ecotripper.  De Ilan Ilan van de Perfume Tree is het geheim van dit bekende geurtje en toegegeven, je neus kan er niet genoeg van krijgen. En we hoeven geen centjes op de toonbank te leggen om zo lekker te ruiken, gewoon een ochtendwandeling maken en proberen herinneren waar die boom juist stond - daar zit het probleem een beetje. 

Because of the imminent pension of Brad Pitt, Nicole Kidman and other handsome people of the movie scene, Tine decided to apply as the new face of Channel no. 5 - as ecotripper, you do have to earn your money with something. The Ilan Ilan of de Perfume Tree is the secret of this well known fragrant and we have to admit, our noses can't get enough of it. And the good thing is we don't have to pay money to smell that good, we just have to take a morning walk and try to remember where the tree was exactly - although that may be a little bit of a problem sometimes.

Sensitive plant or 'touch-me-not'

 


Een plant met de naam 'touch-me-not' nodigt ons uiteraard uit om het toch een keertje te proberen - durvers als we zijn. Bij de aanraking van onze vingers lijkt het blaadje verlegen terug in zijn schelp te kruipen. Als je er thee van maakt, blijkt het een ideaal kalmeermiddel om hyperactieve kinderen een momentje van rust te geven. Hier leggen ze het onder de kussens van baby's zodat ze beter kunnen slapen.

A plant with the name 'touch-me-not' obviously invites us to try it anyway - you know us daredevils. By the touch of our fingers the leave seems as if it crawls shyly back into its shell. When you make tea out of it, it seems to be an ideal tranquilizer to give hyperactiv children a moment of piece. Here they also put it under the pillows of their babies to make them sleep better.
 

  The banana family



 

Wie denkt dat bananen enkel van die zoete, gele, kromme dingen zijn die naar de zon toegroeien, heeft het mis. Er zijn maar liefst meer dan 4000 verschillende soorten. Onze gastheer heeft ze niet allemaal in zijn 'tuin' staan maar hij leerde ons toch al de rode banaan kennen. Door Tine geproefd en goedgekeurd. Zelfs Evelien die geen bananenfan is, leerde hier in Costa Rica al genieten van deze energieke vrucht.

Who thinks bananas are only those sweet, yellow, curved things that grow towards the sun, is wrong. There are as many as 4000 different kinds. Our host doesn't have them all in his 'garden' but he did make us familiar with the red banana. Tasted and aproved by Tine. Even Evelien, who isn't what they call a fan of bananas, learned to enjoy this energetic fruit.

Granadilla/Passion fruit



Granadilla is het Spaanse woordje voor passievrucht. Er bestaan verschillende soorten vruchten maar wij testten deze op de foto en het moet gezegd, de zaadjes en het sappige zoetzure vruchtvlees mogen onze tongen nog wel eens strelen.

Granadilla is the Spanish word for passion fruit. There are many different kinds of this fruit but we tested the one in the picture above and we have to say, the seeds and the juicy sweet and sour fruitflesh is allowed to caress our tongues some other time again.


Lemon Drop Mangosteen



Er hangt misschien niet zoveel vruchtvlees aan dit gele fruitje, maar de smaak mocht er zeker wezen. De Lemon Drop Mangosteen wordt vooral gebruikt om jam en sapjes van te maken. Een andere variant van de mangosteen staat ook in Roberts tuin, maar is niet rijp op dit moment. Deze soort blijkt bijzonder geschikt te zijn om te gebruiken bij de bestrijding van kanker. 

There's not that much fruit pulp on this little yellow fruit, but the flavour is nice. The Lemon Drop Mangosteen is mostly used to make jam and juce out of it. Robert also has another variant of the mangosteen in his garden which seems to be very healthy, but it doesn't flower untill June - too bad for us.

 Water apple



De waterappel of rozenappel heeft een pit in het midden en kon ons niet echt bekoren. Er zit weinig smaak aan maar de mensen schijnen hem vooral te eten voor het vocht dat erin zit - en je vochtgehalte op peil houden, is één van de belangrijkste bezigheden hier in dit oververhitte tropische landschap.

The water apple our rose apple has a  pit in the middle and couldn't really win our hearts. It has very little taste but the people apparently eat it mostly because of the fluid that it contains - and keeping up your moisture content is one of the important things you have to do here in this overheated tropical landscape.

 Velvet apple



Een 'plompe' vrucht, zoveel is duidelijk - aan Tines uitdrukking te zien dan toch. Deze appel is afkomstig van een giga-boom en telkens als we een knal horen en wij als het ware de boom inspringen, blijkt het zo een velvet appel te zijn die neersmakt op Roberts afdak. Een doordringende eiige geur komt uit de vrucht gewaaid, het appelvlees blijkt echter ideaal te zijn voor een zomerse cocktail. 

A clumpsy fruit, so much is clear - if you look at the  expression of Tine. This apple comes from a giant tree and always when we hear a bang and we almost jump in that high tree, it seems to be a velvet apple that falls on Roberts shelter. The fruit produces a penetrating egg smell, but it appears to be ideal for a summer cocktail. 

Rollinia






Lekkere vrucht ons geschonken door een Duitser met een projectje hier iets verderop. Ze gaan niet lang mee dus moesten we de ietswat aan de slijmerige binnenkant de dag zelf nog uitlepelen met een vork. Het vruchtvlees was verrassend lekker.

Delicious fruit, donated to us by a German with a little project here a little further in the street. They don't last long so we had to eat the somewhat slimy fruitflesh the day itself. It was surprisingly good.

 

Cashew nut

 


Onze teergeliefde vriend, de cashewnoot. Als je ziet wat een werkje het is om een cashewnoot zoals wij ze kennen te produceren - een bundel met nootjes verpakt in plastic zakjes komende uit een ver tropisch land - dan begin je te begrijpen waarom het zoveel centjes kost. Als je ze ziet hangen in de boom zou je nooit raden dat dit een goddelijk nootje is. Er blijkt een appel aan vast te hangen. De cashew appel is een bom aan vitamine C, zelfs de sinaasappel kan er niet aan tippen. Om het nootje eetbaar te maken moet het eerst van de pel ontdaan worden en dan geroosterd. Opgelet: de schil rond de noot is giftig. Steek ze niet zomaar in je mond en hang niet over het kookvuur wanneer ze geroosterd worden. Een gewaarschuwd ecotripper is er twee waard ...

Our beloved friend, the cashew nut. If you see how much effort it takes to produce a nut as we know it - nuts wrapped in a plastic bag, coming from a far, tropical country - then it becomes clear why it costs so much money. If you see them hanging in a tree, you would never guess that it is a divine nut. The nut is attached to an apple. The cashew apple is a bomb of vitamins C, even the orange can't compete with it. To make the nut edible, you first have to peel it and then roast it. Attention: the skin around the nut is toxic. Don't eat it just like that and don't hang over the fire while the nuts are being roasted. A forewarned ecotripper is forearmed ...

African palm oil




Robert haalt zijn inkomsten - net zoals zovelen hier - uit de verkoop van palmolie, exportproduct nummer één van de regio. Uit de witte harde binnenkant van de vrucht wordt olie geperst waarmee ze cosmetica maken. De buitenkant wordt verwerkt tot palmolie om mee te koken. Een vruchtbare vrucht dus.

Robert gets his income - like so many others here -  from the sale of palm oil, export product number one of this region. Out of the white hard inside of the fruit they squeeze the oil to use in cosmetics. The outside is used to make palm oil to cook with. It is as we call it a fruitful fruit.

2 opmerkingen:

  1. Wat een keuze aan vruchtjes :)
    Hier in Suriname heb ik toch ook al enkele vruchten gezien die ik niet kende, binnenkort probeer ik er een paar uit!
    @ Evelien: Zijn er dingen die je me kan aanraden?
    Veel plezier nog daar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Katrien!

    Aan vruchtjes heb je hier inderdaad geen gebrek! We eten hier kilo's fruit. En in Suriname heb ik ook genoten van de mango's, kokosnoten en andere vruchten die je zelf zomaar van de bomen kan plukken.

    Bedoel je aanraders in Paramaribo? Of uitstapjes naar de jungle? Enkele uitstapjes waar ik echt van genoten heb: Matapica, zeeschildpadden kijken in Galibi, hangmathangen in Berlijn, Ston island ... Een gezellig cafeetje/restaurantje in Paramaribo: Zus en Zo mmm. En ja, al die verse vruchtensapjes die je vaak tegenkomt, zeker niet afslaan. Roti was mijn lievelingsgerechtje, als je de mogelijkheid krijgt om met een rasechte Hindoestaanse familie te eten: DOEN!

    Geniet er vooral van en grijp alle kansen die je richting uitkomen met beide handjes vast! x

    BeantwoordenVerwijderen

Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!