vrijdag 7 maart 2014

StuJardin

StuJardin, een organisatie van en voor studenten die de Gentse studiebollen leert tuinieren. Het wekte vorig jaar al onze interesse maar dit jaar vonden we eindelijk de tijd om één van hun 'groeiavonden' mee te maken.

Ze hebben enerzijds een moestuin waar studenten hun tuinierend hartje kunnen ophalen en anderzijds organiseren ze allerlei workshops en infoavonden. Op 18 februari ging de tweede editie van tuinieren op kot door. Laat je niet afschrikken door het studentikoze karakter. De tips zijn er voor jong en oud die niet het geluk hebben over een grote tuin te beschikken en het waren heus niet enkel studenten die op de groeiavond afkwamen.


Gratis en voor niets vlogen de tips ons om de oren. Toegegeven, niet alles was nieuw voor ons maar het was fijn om mede-enthousiastelingen te ontmoeten en we hebben bijgeleerd.

Interessantst om onmiddellijk uit te proberen vonden we de kiemgroentjes. Nodig: een gewassen bokaal, gaas zonder chemicaliën en wat biologische kiemzaadjes - volgens de kiemkenner het voordeligst via eBay te kopen onder de naam 'sprouting seeds'. Spreid de zaadjes op de bodem uit (niet te veel, want ze groeien als kool!), sluit de bokaal af met het gaas en zet ze onder water. Na 12u tot 24u weken mag je het vocht afgieten en laten uitlekken. Daarna de zaadjes elke dag 1 tot 2 keer per dag onder water zetten, afgieten en laten uitlekken. Binnen de vier tot tien dagen heb je een bokaal vol lekkere kiemen. Ze zijn één week houdbaar in de koelkast als je ze goed hebt laten uitlekken - gouden raad van tante Tine, plaats ze omgekeerd op een bordje of het dekseltje van de bokaal zodat het water zich rustig uit de pot kan verwijderen. Gebruik het water dat je afgiet voor je kamerplanten want er zitten veel voedingsstoffen in.




Nog niet overtuigd? Kiemgroentjes bevatten tot vijf keer meer vitamines dan de vrucht van de volgroeide plant. Ze smaken lekker en je kan ze overal bijgooien. Gewoon proberen!

Maar zoals gezegd was er nog veel meer. Zo konden we praten met mensen die hun eigen champignons kweken in zakken met stro. Het lijkt ons zeker de moeite om hier dieper op in te gaan maar dat houden we voor een volgende keer omdat we eerlijkheidshalve nog niet volledig mee zijn in het verhaal. 



Ook met zaadbommetjes werd er weer gegooid. Grote voordeel van het maken van een bommetje is dat de zaadjes minder snel opgegeten worden door vogels of wegwaaien. Je geeft ze een grotere overlevingskans. De organisatie 'Gardens of life' koppelt er een luik 'ontwikkelingssamenwerking' aan en gaat in derdewereldlanden deze techniek promoten. Voor meer info neem gerust een kijkje op hun site.



De wormenbak kwam ook opnieuw aan bod. Tijgerwormen helpen om het composteringsproces van je groenafval te versnellen. We kregen de professionele bak te zien met kraantje onderaan om het vruchtbare sap te oogsten, maar ook de zelfgemaakte eenvoudige versie met twee emmers die je in elkaar plaatst. In de bovenste zitten gaatjes zodat het overtollige vocht uit de 'compost' kan lekken. Naar het schijnt een geurloze techniek, zelf nog niet geprobeerd maar wel al regelmatig tegengekomen dus zeker iets om ons verder in te verdiepen.



En tot slot konden de studenten ook nog hun eigen recyclagetuintje ontwerpen met petflessen, melkbrikken,... Ze lieten zich volledig gaan en de pretlichtjes in hun ogen blonken terwijl ze op creatieve wijze allerlei constructies in elkaar knutselden. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!