zondag 23 december 2012

Drie maanden van hot naar her en verder, een terugblik


We zijn nu drie maanden voltijds ecotrippers. Met een rugzak vol kampeerprutsen, de hoogstnodige kledingattributen en onze journalistieke benodigdheden, vertrokken we 27 september op ecotripping. We hadden geen idee waar we zouden terechtkomen, maar één ding wisten we zeker: een ton nieuwe ervaringen zouden opgeslagen worden in elke vierkante millimeter van onze rugzakken.


Met Frankrijk, Spanje en Portugal als pionierslanden voor onze trip, hebben we een serieuze brok aan schrijfsels, leesvoer en eettips voortgebracht. Als twee losgeslagen kuikens zijn we van project naar project getrokken en hebben we onze vleugels gespreid om elk streepje eco met ons mee te nemen.

Als dummies liftten we doorheen Frankrijk, Spanje en Portugal. Als volleerde strontscheppers versierden we onze ultieme lift naar België. Als ‘bomenkammers’ zorgden we voor liters biologische olijfolie. Als houtstapelaars maakten we de hoogste – en scheefste - torens. Als bomenplanters zorgden we voor ongekende hoogtes. Als ‘in opleiding zijnde’ koks bereikten we culinaire hoogstandjes. Als ware plukkers rolden de appels, olijven, physalissen, sinaasappels, mandarijntjes en anders lekkers door onze handen. Als als als...

Physalissen plukken
Olijvenbomen kammen

We hebben op onze blog geprobeerd om een gezonde – en iets minder gezonde - selectie te maken van de avonturen en ecologische tips waarmee we bijna letterlijk rond de oren geslagen werden – met de nodige zin voor verbeelding dan toch. Het maakte ons soms een beetje het slachtoffer van onze eigen nieuws- en leergierigheid. Soms wisten we onszelf geen raad met de torenhoge stapels aan ecologische tips en weetjes – van luxebeestjes gesproken. We hebben gemerkt dat het onwaarschijnlijk moeilijk is om elke woord waar die drie letters aan verbonden zijn bij de kraag te grijpen maar we blijven proberen.

Receptjes sprokkelen
Soms lijkt het voor jullie misschien dat ecologisch leven enkel draait om organisch tuinieren en composteren. Maar dat zijn slechts twee van de hoogtepunten uit het leven van de ecologiemens – het is nu niet omdat wij opgeleide strontscheppers zijn, dat iedereen reikhalzend uitkijkt naar dat certificaat. Wat wij echt willen aantonen, is dat met enkele kleine veranderingen en enkele leuke tips je leventje een iets grotere eco-uitstraling kan krijgen. Weet vooral zelf waar jouw prioriteiten liggen en welke tips je wil en kan omzetten in je eigen omgeving. Maak met andere woorden je eigen ‘eco-kantje’ zichtbaar en vertel ons gerust aan welke tip je het meeste had of wat je ontbreekt.


De strontscheppers groeten u

2 opmerkingen:

  1. Volledig akkoord met de laatste paragraaf. Er is zoveel dat je kunt doen. Zie maar eens op www.transitie.be
    of de facebookgroep: watalsdeolieopis
    tips en nog zoveel meer over wat je met je eigen leven aan kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Amaai Tineke, ben jij intussen al meer dan drie maanden weg. Ik heb daarnet beetje zitten lezen op je blog en je hebt duidelijk al heel wat avonturen beleefd - ben een beetje jaloers :-).

    Groetjes,
    Lies

    BeantwoordenVerwijderen

Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!