Twee weekjes geleden stampten onze
benen zich bereidwillig en tevree een weg naar Enschede. Onze laatste
stop voor Duitsland. Met het vooruitzicht op het blije weerzien met
onze vriendin Lotte – een Hollie waar we enkele mooie Costa
Ricaanse avonturen mee beleefd hebben – konden we niet snel genoeg
vooruitgaan. Toch nodigde het zonnetje en de mooie omgeving ons uit
om af en toe een tussenstop te maken. Op het einde bleek er een
knooppunt te ontbreken – slechts de tweede keer tijdens heel onze
reis, dus geen reden om je geloof in het knooppuntennetwerk te
verliezen – waardoor we maar net op tijd ten huize Krijnsen
arriveerden. Lotte zelf was er niet – ze had het ons wel op
voorhand gezegd hoor - maar we werden hartelijk ontvangen door haar
ouders die zelf ook echte fiets-en reisliefhebbers zijn en ten volle
begrepen wat een fietsreiziger nodig heeft.
Dankbaar stopten we onze kleren in de
wasmachine, namen we een verfrissende douche, genoten van een
heerlijke maaltijd en kropen moe maar gelukkig in een echt bed met
zachte kussens – heerlijk hoe je die kleine dingen weer meer
apprecieert als je ze eventjes moet missen. Lottes papa 'Hans
Krijnsen' is trouwens een duurzame kok met een eigen kookatelier
waar hij mensen de kneepjes van het vak probeert bij te brengen. Hij
kookt thuis bij mensen of verzorgt de catering voor feestjes. Jammer
genoeg was er geen kookatelier tijdens ons verblijf. We mochten
echter wel van zijn kookkunsten genieten en ontfutselden hem enkele
receptjes.
Hans nam ons ook mee naar het Paradijs.
Een magische vegetarische eetplek vlakbij hun huis waar hij tien
jaar werkte voor hij zijn eigen zaak begon. In de loods van een oude
textielfabriek besloot Adriaan Schalken enkele jaren terug zijn droom waar te
maken. Hij had iets tegen de wegwerpcultuur, was zelf een kunstenaar
en slaagde erin om met allerlei gerecycleerd, tweedehands materiaal en
een grote dosis creativiteit een plaats te creëren waar iedereen
instant gelukkig van wordt. Er zijn zoveel verborgen hoekjes en
kantjes te vinden dat het een ware ontdekkingstocht is om hier te
eten. Vijvertjes met vissen en schildpadden, de kinderhoek, een
grotje, een boekenruilkast, een hangbrug, en de jungle aan planten –
gerecycleerde planten trouwens. Alles bijeen straalde de plaats een
grote portie gelukzaligheid uit. En het gaf ons heel wat inspiratie
waarmee wij onze dromen alweer een stukje kunnen uitbreiden.
Dat Enschede meerdere eco-plaatsjes te
bieden heeft, hadden we al snel door. We bezochten daar ook de
biologische zorgboerderij De Viermarken. Deze op zichzelf staande
stichting heeft ongeveer 80 vrijwillige medewerkers die de handen uit
de mouwen steken om het terrein van 20 hectare ten volle te benutten.
Zo werken ze onder andere met mensen met een beperking en mensen die
terug in de maatschappij geïntegreerd moeten worden. De boerderij
had heel wat meer in petto dan enkel een 'moestuin' en diertjes. Toen
wij – Lotte inclusief - het domein verkenden, viel ons oog op de
grote diversiteit die daar rondhangt. Naast het 'échte'
boerderijwerk, werkten ze ook met tweedehands hout waarmee enkele
houtkunstenaars aan de slag gingen. Zo ontstonden er originele
vogelkastjes en plateaus. Ook met schapenwol werd er lustig
geknutseld, gebreid en gesponnen. Het eindresultaat stond te blinken
in het 'uitstalraam' van het winkeltje dat de Viermarken ook heeft.
Elke dag wordt er in een oude steenoven vers brood gebakken. En wij
kochten een potje 'aardbeienjam' om de smaakpapillen van Lottes
ouders te strelen.
Na twee weken Nederland, moeten we wel
toegeven: onze noorderburen hebben meer natuur en water in hun mars
dan we gedacht hadden. En zelfs ons taaltje hebben we flink
bijgeschaafd met enkele oerhollandse woorden! Jullie hebben nog een
lesje Nederlands Nederlands voor Dummies tegoed van ons.
Doeg!
Delicious sustainable Enschede
Two weeks ago our legs willingly and
happily rode themselves to Enschede. Our last stop before Germany. We
were looking forward to see our friend Lotte again – a 'Hollie'
with who we have had some beautiful Costa Rican adventures – so we
couldn't get there fast enough. Still the sun and the beautiful
environment invited us to make a stop from time to time. In the end a node ( of the Cycle Node Network) was
missing – the second one during our whole trip, so no reason to
loose your faith in this cycling network -so that we arrived only
just in time at the Krijnsen's house. Lotte herself wasn't home – what she had told us before of course – but her parents welcomed us with
open arms. Because they are also bike travelers they knew exactly
what we needed.
Greatfully we put our clothes in the
washing machine, took a refreshing shower, enjoyed a delicious meal
and went tired but happy to a real bed with soft pillows – nice how
you appreciate those little things more when you have been missing
them for a while. Lotte's dad 'Hans Krijnsen' is a sustainable cook by the way. In his own
'kookatelier' he tries to teach people the fine art of cooking. He
cooks at people's houses and does the catering of parties. Sadly
there wasn't a cooking workshop during our stay but we did get the
chance to enjoy his cooking art and gathered some recipes.
Hans
also took us to 'Paradise'. A magical vegetarian restaurant close to
their house where he has worked as a chef for ten years before
starting his own business. In the hangar of an old textile factory
Adriaan Schalken decided a couple of years ago to make his dream come
true. This artist had some issues with the throwaway culture we're
living in and succeeded to create a place that causes instant
hapiness, only by using recycled, second hand materials. There are so
many hidden corners that it's a real discovery tour to eat here.
Ponds with fishes and turtles, the child corner, a little cave, a
book switch closet, a hang bridge and a jungle of plants – recycled
plants of course which have grown magically big here. Everything
together makes the place spread out some hapiness. It gave us some
new inspiration for our own dreams.
That
Enschede has more than one ecological spot, we figured out very fast.
We also visited an organic care farm 'De Viermarken'. This
organisation has approximately 80 volunteers who help to make the
terrain of 20 hectares as productive as possible. They work for
example with people with a dissability and people who have to be
reintegrated in society. The farm has a lot more to offer than only a
'vegetable patch' and some animals. When we – Lotte inclusive- were
exploring the domain, our eye fell on the big diversity that was
present. Next to the 'real' farming work, they also work with second
hand wood which some wood artists change into original bird box
and serving trays. Also with the sheep wool they made all kinds of
creative things. The end result was sparkling in the 'show room' of
the little shop the Viermarken also has. Every day fresh bread is
made in an old stone oven. And we bought a jar of 'strawberry jam' to
caress the taste buds of Lotte's parents.
After
two weeks in the Netherlands, we must admit: our northern neighbours
have more nature and water to offer than we thought. And even our
language expanded a little bit with some really interesting
words! We do owe you a lesson Dutch Dutch for Dummies.
Doeg!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!