Eco-wablief?

Cob building - Chicken coop Villas Mastatal

 

 

Het Rietbed



Een informatief filmpje over het rietbed, een ecologische techniek om afvalwater te zuiveren.

David Crucefix onze Engelse host van Can Torras vertelt jullie hoe dit grijswatersysteem in elkaar zit. Samen met zijn gezin woont hij in de bergen van Girona. Op het platteland is het daar de gewoonte om vuil water op te vangen in de septische tank en dan langzaamaan in de grond te laten sijpelen. Op die manier verlies je de voedingsstoffen die in het water zitten en kan je het water niet opnieuw gebruiken wat slecht is voor het milieu. Het rietbed is een manier om dit water te recycleren...







Composttoilet

Een droogtoilet/composttoilet is zo een beetje hét statussymbool van iedere zelfverklaarde eco-fan. Goed, op dit moment is vooral 'la campagne' een uitgelezen plaats om het kleinste kamertje in te richten als droogtoilet, maar er wordt volop gezocht naar oplossingen in't stad.


Maar wat is dat nu zo'n droogtoilet/composttoilet/toilette sèche? Wouter vertelt het je hieronder in geuren en kleuren.




Het droogtoilet


Een harmonieuze pot
Met liefde op gezeten
en volle bak gesch****.

Le Moulin
Houtsnippers vliegen in het rond
en helpen met het composteren van de str***.

Ieder bouwt zijn eigen kot,
als was het maar als kunstgenot.

Uitwerpselen vinden wel hun baan,
maar de rioolput laten ze uiterst links staan.

Wil je liters water besparen?
Dan zou ik snel wat info vergaren ... hier op onze blog bijvoorbeeld! 

Bovenal, stinken kan je overal. 



Aquaponics met Matijn





Matijn heeft voor zijn aquaponicssysteem speciale vissen gekregen van de Universiteit van Leuven. De Omegabaarzen -zo heten de baasjes- komen uit Australië. Deze vissen zijn planteneters. We moeten dus geen andere diertjes uit de diepzee opvissen om ze te voeren. Ze groeien heel snel in negen maanden zijn ze eetbaar- en ze eten relatief weinig. Dat alles en het feit dat ze vijf keer meer omega3-vetzuren bevatten dan zalm maakt het tot de ideale vissoort om te kweken. 
De K.U.L. onderzoekt of ze commercieel gekweekt kunnen worden in Europa en het lijkt de goede kant op te gaan. Eén nadeel van de vissen is wel dat ze warm water nodig hebben (25°C). Het is een subtropische vissoort. Niet echt ecologisch dus, maar gelukkig verwarmt Matijn zijn water met zonnepanelen.

Volgens Matijn kan het aquaponicssysteem overal toegepast worden. Op de platte daken in de stad, op onvruchtbare gronden, droge gebieden en zelfs tot in de huiskamer. Een heel groot voordeel van dit systeem is dat de planten maar 10% van het water verbruiken dat je normaal zou nodig hebben. Als je ze in de volle grond plant moet je de volledige grond bevochtigen en verdampt er heel veel water. Nu verdampt enkel het water dat door het blad van de plant verdampt. Je hoeft ook geen vruchtbare grond te hebben want je kan de planten gewoon in kleikorrels laten groeien en hun voeding komt uit het vissenwater.

Nog een leuk weetje; In de ‘kelder’ van de serre kweekt Matijn kreeften. De kelder is eigenlijk de bezinktank waar het afvalwater naar toe loopt en waaruit het water voor de planten wordt opgepompt. Kreeften leven van het afval . Wat de vissen niet opeten, komt daar terecht en dat eten die beestjes op.

1 opmerking:

  1. Hebben jullie al kunnen proeven van die visjes?
    Het is wel leuk dat er mensen met dit bezig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!