maandag 6 januari 2014

Een kriebeltje hier, een kriebeltje daar, ...

Het nieuwe jaar is begonnen! En hoe! Op duurzaam vlak, kabbelen we rustig voort. We testen hier en daar iets uit en doen volop aan 'research' - we zijn dan ook journalisten voor iets hé. Tijdens deze researchperiode is het misschien wat stil rond onze persoontjes maar om jullie te bewijzen dat we niet op onze luie ecologische konten zitten- wat dat ook moge zijn- hier enkele van onze bezigheden.

Low Impact Man


Tine ging een maandje geleden naar de try-out van Low Impact Man – u allen gekend van het tv-programma met gelijkaardige naam een aantal jaar geleden natuurlijk. 'Genoeg geklaagd' luidde het thema van een uurtje ecologisch vermaak.


We onthouden vooral Steven Vroomans strijdplan om je leven iets duurzamer in te richten en om te beginnen aan de vrijwillige afdaling – minder CO² uitstoten, minder afval produceren, … :

stap 1: Doe het zelf
stap 2: Bevrijd jezelf
stap 3: Zoek bondgenoten
stap 4: Word activist
stap 5: Deel alles
stap 6: Het belangrijkste van allemaal! Doe het met LIEFDE! Word geen vingerwijzende, verbitterde zaag maar promoot jouw levenswijze met een open, liefdevolle blik - bereid je maar voor op onze blik, weerstand bieden, zal moeilijk worden.


Veggiswoppotluck try-out 

 


Voor we aan de feesten begonnen, hielden we een vegetarische swoppotluck try-out met enkele dichte vriendinnen. Toegegeven, van swoppen kwam er niet veel in huis maar de vegetarische potluck was een succes.Voor wie het concept potluck niet kent, het is de bedoeling dat iedereen een gerechtje meebrengt en dat je dan van elkaars creaties kan proeven. Meestal heb je veel te veel en voel je je nadien een beetje opgeblazen maar het is het allemaal meer dan waard. Zelfs Tines mannelijke huisgenoten en hun vriend waren in de wolken van de nieuwe smaaksensaties die ze die avond ontdekten - de pompoenquiche is een aanrader en vind je binnenkort terug bij de receptjes.  Hop hop hop, hergebruiken aan de top


En toen waren ze daar, DE FEESTEN. Onze ecologische zintuigen gingen op scherp staan bij het zien van al die overdaad en we zochten alternatieven. Iets wat we in Costa Rica geleerd hebben en eigenlijk ook tijdens onze andere projecten, is dat veel producten meer dan één keer gebruikt kunnen worden, zij het in een andere vorm. Hergebruiken is beter dan recycleren want recyclage kost ook energie. Mensen die dicht bij de natuur leven en geen wekelijkse vuilnisophaling hebben, beseffen meer dan wie dan ook dat hun afval ergens naartoe moet en gaan op zoek naar creatieve oplossingen. Vanuit dat idee ging Tine aan de slag in haar huiskamertje in Gent. Doel: kerstsfeer brengen met zo weinig mogelijk nieuwe dingen.

Elke en de sfeerlichtjes in Tines geliefde kamerplant.
Raamversiering gemaakt met
een oud kerstkaartje

Lien demonstreert de uit oude kerskaarten gerecycleerde
nieuwe kaartjesKerstlichtjes aan de schouw, plantjes,
wensdoos versierd met broodzak en
figuren uit oude kerstkaarten geknipt,
gerecycleerde kerstkaarten en Lien


Kerststerren gemaakt met krantenpapier
en cornflakesdozen

Voila, bij deze een greep uit onze bezigheden. Evelien knutselde ondertussen ook nog een serretje in elkaar uit gerecycleerd materiaal maar hierover de volgende keer meer. Tot gauw Ecotrippers!

3 opmerkingen:

 1. Met de feesten wordt er altijd veel papier weggegooid :-(
  En dat is zonde !
  Ik ben Els moeder van 2 kinderen en mijn kinderen
  Scheuren altijd het inpakpapier kapot .
  Hergebruiken gaat dus niet :-(
  Hebben jullie tips hoe ik dat kan veranderen ?
  Groetjes Els.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Els!

  Ikzelf probeer heel origineel met inpakpapier om te springen ... ik gebruik bijvoorbeeld heel vaak krantenpapier. Je kan dat dan 'persoonlijker' maken door een 'verborgen tekst' te plaatsen door met een opvallende stift een aantal woorden aan te duiden die een leuke zin vormen.

  Als je zelf het goede voorbeeld geeft en laat zien aan de kinderen wat je allemaal kan knutselen met inpakpapier: vb. een oude schoendoos (die gebruikt wordt om iets in op te bergen) opvrolijken en aankleden met verschillende inpakpapiertjes. Of je kan met inpakpapier bijvoorbeeld zoals Tine gedaan heeft met krantenpapier: sterretjes maken uit kartonnen corn flakesdozen en daarop de leuke motiefjes plakken.

  Heel veel succes!
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank u wel ,
   Ik zal dat snel aan mijn kinderen leren !
   Ze zullen dan ook leuk kunnen knutselen want dat doen ze zo graag !
   Bedankt voor de tips !
   P.s ik heb ook al de corn flakes sterren gemaakt met mijn kinderen!
   Groetjes Els

   Verwijderen

Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!