woensdag 1 augustus 2012

Le but, the target, het doel

Het doel achter onze ecologische ontdekkingsreis


Eco vliegt ons om de oren. Het mag dan ook met recht HET modewoordje van de laatste decennia genoemd worden. Soms lijkt het wel alsof de hele wereld ecologisch is. Mispoes. U raadt nooit waar wij het over zullen hebben. E-C-O, meneer en mevrouw. Maar wat is dat voor een drieletterwoord? Het ziet er bijna uit als een schoenenmerk en als je de letters door elkaar haalt, kom je bij ‘meneer de directeur’ terecht. Eco is meer dan een simpele afkorting en daar zijn we dan bij ons doel aanbeland: achterhalen wat we met die drie letters kunnen aanvangen. Misschien is het wel een moment om even op encyclopedische waarheden terug te vallen.

Ecologie is afgeleid van de Griekse woorden ‘oikos’ (huishouding) en ‘logos’ (wetenschap, studie). Wikipedia leert ons dat ecologie een onderdeel is van de biologie waarin we niet alleen wisselwerking tussen organismen, populaties of levensgemeenschappen bestuderen maar ook de relaties tussen die organismen, populaties, levensgemeenschappen of landschappen en de niet-biologische omgeving. 

Wat wij meestal bedoelen als we het woordje eco gebruiken, is nog een tikkeltje anders. De wetenschap is één manier om ons modewoordje te verklaren, maar wij zijn geen grote wetenschappers of bollebozen - snik. Bij ons gaat het grotendeels om het ervaren van gedragingen die goed zijn voor de mens en het milieu. Ecologisme is de levensbeschouwing die daar achter steekt. Het onderscheidt zich van andere stromingen doordat het niet de mens maar de aarde centraal stelt en streeft naar een nieuwe balans tussen de mens en zijn omgeving. Om een moeilijk woord te gebruiken: evenwichtigheid. De laatste jaren is er heel wat te doen rond die spreekwoordelijke wijzer op de weegschaal. We kunnen er niet omheen dat er steeds meer mensen op de aarde rondlopen op drie grote voeten in plaats van de gebruikelijke twee. In de media krijg je regelmatig onheilspellende berichten te horen over de opwarming van de aarde, milieurampen en andere verstoringen van dat evenwicht. Of ongerustheid hierbij aan de orde moet zijn, laten we voorlopig in het midden, maar één ding is zeker: het leeft bij de mensen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!