dinsdag 28 augustus 2012

De Weegbree

Ecologisch hoevefeest op de Weegbree  Part one, Numero uno, Deel één.

'De Weegbree' was het voorbije weekend de locatie van onze allereerste kennismaking met eco-living. Zonder omwegen werden we geïntroduceerd in een samenlevingsproject waar zowel met de menselijke medemens als met de aardige natuur - heb je hem? - rekening gehouden wordt. 


Eén van de yurts 
Lemen huis

Een lemen huis, verschillende yurts, een tipi, een sunlodge en meer van dat moois waren op het domein te bewonderen. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van woongelegenheden die heel dicht tegen de aarde en haar natuurlijke hulpmiddelen aanleunen. Misschien klinkt dit jullie allemaal een beetje vreemd in de oren. Geen nood. I (E.) have to admit: ik ben een even grote leek als jullie allemaal samen. Maar na een weekendje beleven en ondergaan, durf ik zeggen dat het niet uitmaakt of je de grootste ecologische wijsheid in je meedraagt of je gewoon openstaat voor een manier van leven waardoor je jezelf en je toekomstige wereldgenoten toelaat om in totale schaamteloosheid te genieten van wat er rond ons groeit, bloeit en leeft. Het is wat het is. Ecologisch leven leer je stap voor stap en zelfs de grootste eco-freak kan geen alomvattende definitie geven van hetgeen hij of zij nastreeft.

Goed, genoeg in filosofische en filantropische termen gesproken. 

Met de handen in het muesliwafeldeeg gezeten, leken we wel twee onbeheerste, puberende levensgenieters. Een mixer is ondertussen zwaar overrated. Het onvervalste handwerk is zoveel fijner - in de figuurlijke zin van het woord, echt fijnzinnig kon je het uiteraard niet noemen. 

Dat kneden was trouwens een van onze eerste taakjes als 'Workaway-vrijwilliger'. Met gebundelde krachten staan we ons vrouwtje wel.


Het Hoevefeest was zowaar het hoogtepunt waarnaar met man en macht werd toegeleefd. Op zaterdagmiddag - na een avond en ochtend meegewerkt te hebben - nam een elfachtig wezentje op de maat van de drum ons mee naar zijn lievelingsplaats op aarde. Met name: de aarde. Het feest bracht de meest uitzinnige en inzinnige mensen met zich mee, wat het boeiend maakte om zowel bij het bio-winkeltje, de kledingruil als de bar nieuwe ontmoetingen aan te gaan. Van met bijenwas ontwikkelde kaarsen tot herbruikbare maandverbanden: elk eco-item was geschikt voor gespreksstof. Zo vond een zelfstandige vroedvrouw het hergebruiksysteem wel een hygiënische oplossing voor pas 'ontzwangerde' vrouwen.De workshops geitenkaas maken en biodanza waren een groot succes. Maar ook de kruidentuinrondleiding en pizza maken werden letterlijk gesmaakt. De omschrijving van biodanza is als het omschrijven van een eindeloos genot: je weet pas hoe het voelt als je het op dit eigenste moment zelf beleeft. Een filmpje hiervan zou niet eens kunnen aantonen met welke krachten onze lichamen aan het bewegen werden gezet. Het leek wel een hippieachtige Woodstockbijeenkomst, maar zonder de typische 'Make love and make peace'- slogans - misschien zat dat frambozenwijntje er ook voor iets tussen. 

Biodanza

Het kampvuur bracht een echt didgeridoo-sfeertje naar boven. Ondanks de vroege nacht bleek duidelijk dat we een propvolle dag achter de rug hadden. Wiegend op het tempo van de vlammen en keuvelend met Weegbreebewoners en mede-Workawayers breidden we een mooi slot aan het Hoevefeest. De tent stond geïnstalleerd op het verste punt van de Weegbree, onder de bomen (= bovenop de boomwortels). De regendruppels maakten de nachtelijke stilte compleet.

Zondag was opruim- en interviewdag. Na een heel weekend met termen als aquaponics en permacultuur kennis gemaakt te hebben, leek het ons wel nuttig om enige uitleg te verschaffen. Op onze pagina 'Eco-wablief' kom je hierover meer te weten.

Wordt zeker vervolgd!

* Kleine anekdote: het meest gênante moment van het weekend kwam uit onverwachte douchehoek. Als volleerde schoonmaaksters gaven we de badkamer een beurt. Toen ik (E.) echter de doucheknop van de muur nam om de vloer te besproeien, had ik iets te laat door dat er ook een heuse sproeier boven m'n hoofd hing. Resultaat: last van een waterhoofd.                                          
   Sfeerbeeld hoevefeest op De Weegbree

"Mother, I feel you under my feet. Mother, I feel your heartbeat ..." 


3 opmerkingen:

Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!