Negen maanden Ecotripping, het doet wat met een mens. Nu we weer in België 'geland' zijn, lijkt het soms allemaal een ver verleden, maar we zijn veranderd - al dan niet zichtbaar.
Voor onze omgeving zal de grootste verandering wel het feit zijn dat we nu fulltime planteneters zijn - of toch bijna, want aan een stukje vis durven we ons eerlijkheidshalve nog wel eens wagen. Op de veelgestelde waarom-vraag hebben we ondertussen al ons antwoord klaar maar misschien is het geen slecht idee om het hier even voor iedereen te verduidelijken. Zo zijn onze trouwe lezers alvast een antwoord rijker.
Waarom zijn wij overgeschakeld op een vleesloos menu? Voor het MILIEU dames en heren!- al zaten de zelfgeslachte kip en de tierende varkentjes er misschien ook wel voor iets tussen.
Het hoeft niet gezegd dat onze lappen vlees en dan vooral die van de grote koebeesten een zware impact hebben op het milieu. Voor de productie van één kilogram biefstuk is er 15000 liter water nodig en dan zwijgen we nog - of toch niet - over het voedsel dat deze runderen krijgen. De verhalen over grote gebieden die ontbost worden om soja te kweken voor deze diertjes die dan met het vliegtuig naar hier gevlogen wordt, zijn geen wilde geruchten. Worden alle dieren zo gevoed? Neen, waarschijnlijk niet, maar dat deze dieren gevoed moeten worden staat vast en dat het heel veel energie en grond kost om ze groot te brengen, is ook een feit.
Landschaarste, waterschaarste, natuurrampen, ... wij hebben er misschien geen last van, tóch zijn het problemen van deze tijd. Natuurlijk gaan we door wat minder vlees te consumeren de wereld niet onmiddellijk redden - halleluja, hoe leuk zou dat zijn? Laat ons vooral realistisch zijn.
Twee weken geleden op het mondiaal café rond de voedselproblematiek in de wereld - wereldwijd lijden 1 op 8 mensen honger - kregen we het thema 'duurzame landbouw' nog eens mooi uitgelegd door mensen die er dag in dag uit mee bezig zijn. Dorien Knockaert, onder andere culinair journaliste bij de Standaard en mede-auteur van het boek 'Groeten uit Transitië' reikte concrete tips aan om je leven te beteren en wij durven ongegeneerd zeggen: dat is waar wij achterstaan!
- Ga allemaal wat plantaardiger eten. Dat betekent, eet minder vlees, vis en als het even kan ook minder zuivel. Elk beetje betekent een lagere ecologische impact. Om het leuk te houden kan je het een coole naam geven. Donderdag Veggiedag klinkt velen al bekend in de oren maar wat dacht je van 'Weekday Vegetarian' of 'Vegan before six' - dus voor 18u geen vlees, vis of zuivel op het menu. Allemaal ideetjes om misschien iets bewuster om te gaan met vlees en de 'hippe' naam krijg je er gratis bij.
- Verspil minder voedsel. Uit onderzoek blijkt dat 40% van het geproduceerde voedsel niet wordt opgegeten. Zeker als het gaat om een product dat aan het einde van zijn productieproces is - geproduceerd, verpakt, vervoerd,... - is dit veel verloren energie.
- Probeer minstens één boer te kennen waar je een deeltje van je eten rechtstreeks aan kan kopen - stadslandbouw, hoevewinkeltjes, zelfpluktuinen, de initiatieven zijn in opmars, steun ze.
We weten dat vegetarisch eten op wat weerstand kan stoten en we beweren niet dat het de oplossing is van alle problemen. Ons kost het alleszins niet veel moeite om dat stukje vlees uit ons menu te schrappen - de lekkere vegetarische maaltijden die we vorig jaar voorgeschoteld kregen, zitten er zeker ook voor iets tussen. Wij geloven in de kleine steentjes die iedere mens kan bijdragen. Wat jullie steentjes zijn, beslis je volledig zelf.
Vingertje wijzen is niet ons ding. Wij, Ecotrippers, zijn hier om te inspireren. Verwacht jullie maar aan enkele vegetarische recepten om duimen en vingers voor af te likken. Wie weet komen we wel eens vleesloos koken bij jullie thuis of zien we elkaar op één van onze plantaardige potlucks,... Allemaal ter inspiratie dames en heren, speciaal voor jullie uit liefde voor moeder natuur en onze medemens. Tot snel!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!