dinsdag 2 oktober 2012

Permacultuur, c'est simple comme bonjour

Wat is permacultuur? Bonjour!

Ons Frans gaat er hier misschien niet echt op vooruit. Kathleen en Wouter zijn rasechte Belgen met een West-Vlaams tintje - jaja, Evelien heeft het getroffen hier. Maar op ecologisch vlak, leren we elke minuut bij. 

Toen Wouter ons vandaag vroeg om in de composthoop naar zwarte aarde met tettingen te zoeken, keek Evelien toch raar op. Gelukkig was ik erbij om het te vertalen - voor de niet-West-Vlamingen onder ons: 'wormen'.De eerste stapjes in de permacultuur zijn gezet - in de stront begot. Een natuurlijke manier van tuinieren is niet de exacte omschrijving van het woord. Het is veel meer dan dat. Het is een manier van leven waarbij je op zoek gaat naar de natuurlijke harmonie tussen mens, dier en plant. 

Verwacht de komende weken nog heel wat meer over dit interessante concept. Houd vooral onze rubriek Eco-wablief in het oog, want daar vertellen we jullie van tijd tot tijd meer.


Maar permacultuur dus. Nadat we grote stukken karton naar de serre gesleept hadden, bedekten we er de dode plantjes en het onkruid mee. Trots als een gieter besproeiden we die stukken met regenwater tot ze doorweekt waren. Daarna schepten we met vrouw en macht drie jaar oude poep- rijpe compost - in onze kruiwagens om het uit te kieperen over het drassige karton. Bedoeling: op een organische manier het onkruid verstikken en een nieuwe rijke grond creëren, recyclage van het karton inbegrepen.


Ondertussen zijn de zaadjes geplant. Afwachten wat onze inspanningen opgeleverd hebben. 

Voor de lekkerbekken onder jullie: we zijn volop bezig met 'ons' receptenboek. Kathleen blijkt een sympathiek vat vol kennis. Dag na dag deelt ze met ons haar diepste keukengeheimen - merci Kathleen. En  ook Wouters inspirerende woorden kunnen ons oneindig boeien. 

A la prochaine. 

5 opmerkingen:

 1. ewel, pepe zou trots zijn als hij zijn kleindochter bezig ziet om te scheppen in een echt composthoop met "tettingen"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ouders van Wouter wensen wij jullie alle succes bij hen. Ja kathleen is een goeie kok, dat hebben we al ondervonden. Leer maar iets bij en geniet bij onze kinderen en kleinkindern.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wouter, Kathleen,
  Een heel mooi en gedurfd project! We zijn inderdaad allemaal jeanetten geworden...leve de droge WC!!!
  Ik hoor dat de vakantiegangers van deze zomer bijzonder hoog oplopen met jullie domein, ze zijn er helemaal weg van...We komen zeker eens kijken.
  Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Flink bezig en stuk leuker dan fitness :D

  BeantwoordenVerwijderen

Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!