La Iguana – de Leguaan – is de
toepasselijke naam van een authentieke Costa Ricaanse chocoladeboerderij waar
wij onze handjes voor een week vuilmaken. Neem dat vooral heel letterlijk.
Maandag waren ze nog zwart van de cacaobonen, vandaag blijkt de kurkuma een
onuitwisbare oranje gloed achtergelaten te hebben.
Puurheid is het woord waarrond het hier
allemaal een beetje draait. Van pure chocolade – meer dan 85 procent
organische cacao zit verwerkt in de pralinetjes – tot pure suiker, ginger,
chili, … en dan is er nog de pure arbeid. De cacaobonen worden gepeld met de
blote hand, met Juan Louis – de man des huizes, samen met zijn zoon Jorge –
als leermeester. Moeilijk te omschrijven hoe het voelt, maar het is vooral
écht. Dat wij als chocoladezoetekauwen onze tanden gezet hebben in het
ontdekken van elke stap van het chocoladeproces, spreekt vanzelf. Van het
fijnmalen van de bonen tot het vrijwillig aanbieden van onze smaakpapillen –
niets wat ons gelukkiger maakt.
Gisteren kregen we wel eventjes te maken met
lichte angstaanvalletjes toen we met z'n allen de cacaoplantage introkken om de
bomen te snoeien en de door schimmel aangetaste bonen te elimineren. Met onze
machete in de hand trokken we na een fikse ochtendwandeling als klunzige
padvinders door het veld, elk zijn eigen rijtje afwerkend – alhoewel
sommigen moeite hadden om in rechte lijn richting doel te trekken. Het was
dan ook opletten geblazen om niet met je hoofd in het web van een reusachtige
spin te belanden. Ook de, met een dikke laag bladeren bedekte grond, hielden we
gespannen in het oog op zoek naar glibberige reptielen die we liever niet
willen tegenkomen. (De meeste dodelijke beten in Costa Rica komen voor onder
de landarbeiders door een reusachtige bruinachtige slang die in de graslanden
leeft – slik) En neen, het is geen mythe, slangen bestaan hier echt.
Gisterenavond zagen we er nog eentje passeren op weg naar de lokale bar – slechts10
cm lang, toch goed om onze alertheid op peil te houden. De gigantische maar
totaal ongevaarlijke en zelfs schattige krekels die ons aanvielen toen we hen
met onze zaklampen passeerden waren veel schrikwekkender – ze vlogen ons
letterlijk in de haren.
Uiteraard zie je de serpentes slechts
af en toe, toch blokkeerde er deze week eentje de wc-deur toen Tine 's nachts
haar overvolle blaas wilde ledigen – en
zijn ze banger van jou dan jij van hen. Geen enkele Costa Ricaan lijkt zich
druk te maken om de beestjes. Niettemin was ons ochtendlijk uitje alweer een
belevenis voor het leven. Vooral de prachtige uitzichten en de zwembeurt bij de
waterval op onze terugweg zullen ons nog lang bijblijven – dat is iets wat
je niet beleeft als je als toerist naar Costa Rica komt.
Gisterenmiddag bakten we met een aantal
vrijwilligers taart voor de padres de familia Juan Luis die zijn 54ste
verjaardag vierde. Zalig om bij een echte Costa Ricaanse familie te zijn. Warme
mensen met een zonnig humeur en groot familiegevoel – opnieuw een beetje
terug naar hoe het vroeger bij ons was. Ze zetten zich hier met z'n allen
in voor het land. Ieder heeft zijn taak en voelt zich verantwoordelijk, toch
komt er geen stress aan te pas en is er liefde. Moeilijk om te verwoorden, maar
iets wat je aanzet tot nadenken. Niet alles is hier even ecologisch – zo
zijn de zonen zot van moto's en wordt er hier duchtig met uitlaatgassen gegooid
als ze hun motors voor de zoveelste keer testen of vermaken of god mag weten
wat ze doen - toch leren we bij. Zo heeft Tine samen met Lydia broodjes
gebakken in de zonneoven – zonder elektriciteit dus – die ook gebruikt
wordt om de stukjes chili, gember, kurkuma na een droogbeurt in een vernuftig
droogsysteem nog wat droger te maken. Details over deze twee voorwerpen volgen
nog.
Er resten ons nog twee dagjes in La Iguana,
daarna trekken we verder om eindelijk – duimen omhoog - mee te werken aan
een earthship – een zelfvoorzienende woning gemaakt uit recyclagemateriaal
en aarde. Wat het zal geven blijft ook voor ons nog een vraagteken, maar we
houden jullie op de hoogte – tenminste, als het internet een beetje
meewerkt, en anders is geduld een mooie deugd.
Dit keer kunnen we echt zeggen:
El chocolate puro en la Iguana
La Iguana is the name
of an authentic Costa Rican chocolate farm where we dirtied our hands during
the last week, quite literally. On Monday they were rather black from the cacao
beans, yesterday the turmeric left an unerasable orange glow.
Pureness seems to be
the word for what is going on here. From pure choclate – more than 85
percent organic cacao is used for the pralines – to pure sugar, ginger,
chilli,... and then there is also the pure way of working. Cacao beans are
peeled by hand, a group of us sit together with Juan Luis – el padre de la
familia – as our teacher and guide. Difficult to say how it feels, but
above all, it's real. The fact that we ourselves as real chocolate addicts have
sunk our teeth into the discovery of every step in the chocolate process, is
obvious. From the grinding of the beans to selflessly offering our tastebuds to test different flavours,
nothing can make us happier.
Yesterday we did get
some light panic attacks when we had to prune the cacao trees and eliminate the
fungus-attacked cacao fruits. With our machetes in hand we crossed the field as
two clumsy girl scouts, each working on their own row – although some people
had difficulties keeping to their own straight line. We had to be careful
not to walk face first into giant golden spider webs. We also kept a nervously
watching the thick layer of leaves covering ground, to make sure no slippery
reptiles were crossing our path (the most deathly bites in Costa Rica happen
to farmers because of a gigantic brownish snake that lives in the
grasslands). And no, it's not a myth, snakes are real here. Yesterday
eveni ng we saw one on the road when we were on our way to the local bar –
only 10cm long but good enough to keep us alert –The giant but harmless
cicadas that attacked us as we passed them by with our flashlights were much
scarier – they literally flew into
our hair.
Of course you rarely
see a serpente and they are more afraid of you than the other way around
- still one night one of these slithery creatures blocked the toilet door
when Tine needed to empty her over full bladder... No Tico seems to
worry about the animals. Still our morning trip was again an experience of a
lifetime. Above all the views at the swimming hole near the waterfalls on our
way back we will remember forever - that is something you can't experience
as a tourist.
Yesterday afternoon,
together with some other volunteers, we baked a cake for Juan Luis who
celebrated his 54th birthday. It's amazing to live together with a
real Costa Rican family. Warm people with huge hearts, a sunny mood and a big
family feeling – again a little bit back to how it was in our culture many
years ago. They all work together on the land. Everybody has his own job
and his own responsibility, there's no stress and we feel a lot of love and
respect for each other as we share in the daily farm tasks. Again it´s
difficult to explain but it's something that makes us think.
Not everything here is
fully ecological – the sons seem to be crazy about motor bikes and the carbon gases seem to be all around here - still we're learning. Tine has baked
bread in the solar oven, together with madre Lydia – without electricity. The
solar oven is also a handy way to dry out the already to dehydrated the pieces
of chili, ginger, turmeric once they have been ground to a fine powder. A few
hours in the oven and they are super dry dry dry. Details about this two
objects will follow.
Only two days to go in
La Iguana, after that we continue our journey to finally – keep your fingers
crossed - help building an earthship, a selfsustainable house made of
recycled materials and earth. We'll see what time will bring, but we keep you
informed – that is to say, as the internet wants to co-operate with us and if
not, patience is always a good skill.
This time it feels real
to say:
Pura Vida
Lucky bastards! ;-) Zalig om zelf heel het chocoladeproces te kunnen meemaken. Mmm... Nu ik aan chocolade denk: even reclame maken voor de Oxfam choco, ik kan het aan iedereen aanraden! Succes nog met het ontwijken van slangen en spinnekoppen daar. Ben benieuwd naar het volgende avontuur :-)
BeantwoordenVerwijderenAmai, jullie doen jullie lezers nogal dromen!
BeantwoordenVerwijderenHet blijft boeiend om jullie verhalen te volgen!
Ik kijk al uit naar de volgende blogpost!