zondag 21 oktober 2012

Tiny et Evelien à la ferme

Du Patureau, Frans op de boerderij.
Tiny (en Evelien) à la ferme – zoals Tiny op de boerderij, maar dan anders.

Op een zekere lundi werden we hier afgezet aan de poort. Na een dagje autostop vonden we al snel de weg naar onze dormytoire. De daaropvolgende dagen werden we in ’t Frans ingelijfd op de boerderij. Met pelle et râteau schepte Evelien de grootste ‘crottin de cheval– paardenkeutels met name. Tine vluchtte al snel met de gastvrouw richting supermarkt en geitenboer/vriend Jean-Luc - de onderkruipster.


Tiny eet physalis

Met de brouette aan de hand verkenden we de moestuin; physalis, poireaux, pommes de terre, poivrons, bettraves, citrouilles

Bij onze kookbeurt was het dan ook de tuin die als grootste inspiratiebron gold. Hier wordt trouwens echt nog met een ruilsysteem gewerkt. Le boucher op wandelafstand geeft vlees voor de groentjes van ‘Du Patureau’. Ook met de buurman Marcel wordt lustig geruild. Met noten, maïs en een portie gezelligheid verdient hij zijn plaatsje aan de keukentafel.

Klungelige deegbolletjes
Eenmaal in de week wordt buiten de zelfgebouwde broodoven in gang gestoken. Mits enig geklungel zijn uit onze deegbolletjes les pâtestoch mooie broden tevoorschijn gekomen – een tikkeltje zwart misschien maar soit.

Elke avond haalt de vrouw des huizes haar beste handtechnieken boven pour ‘traire les chèvres’. Normaal worden de boerenpaarden ingezet om de moestuin te verwerken. Jammer genoeg is enkele weken geleden ‘la grange’ afgebrand waardoor de meeste werktuigen in rook opgegaan zijn… Nu ja, wij – als echte boerinnenpaarden – hebben dan maar de patatjes geoogst.Comme des vraies :-)2 opmerkingen:

  1. Stefanie De Ceuninck22 oktober 2012 om 11:09

    Ik krijg steeds honger als ik jullie verslagen lees. Maar dat zal wel aan mij liggen zeker? Veel succes nog met de paardjes x

    BeantwoordenVerwijderen

Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!