zaterdag 3 november 2012

Workaway, wat te doen als...

Wat is Workaway? Een beetje serieuze info - je kent ons.

Voorbije vier projecten hebben we ontdekt dankzij de Workaway website. Een website waarop mensen van over de hele wereld zich kunnen opgeven als host of als vrijwilliger. Als host zorg je ervoor dat je een project of 'jobje' kan aanbieden aan vrijwilligers. Zij kunnen dan in ruil voor kost en inwoon een aantal uur per dag werken bij jou. De uitwisseling van taal, cultuur en specifieke ervaring is een extraatje dat langs beide kanten gretig wordt gedeeld en aangenomen.

Wij hebben bij onze zoektocht naar de juiste hosts specifiek gezocht binnen het thema 'ecoproject'. Er is echter een eindeloze lijst van projecten waarvoor je, je kan opgeven. Van housesitter tot klusjesman/vrouw. Van kok tot strontschepper - daar zijn wij ondertussen goed in getraind. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt er wel een aanbieding voor.

 

Nu, als vrijwilliger ben je uiteraard een beetje gebonden aan de taken die je gastgezin je oplegt. Hou wel in je achterhoofd dat je op je strepen kan staan als je het gevoel hebt dat je onheus behandeld wordt. Respect is eigenlijk het woord waarrond het draait binnen de Workaway-community. Wij kunnen jullie alvast een klein lijstje aanbieden van 'Wat te doen als...'



Wat te doen als ...

... je je host niet kan bereiken omdat er geen bereik is op de gsm en hij/zij je moet komen oppikken?
Zorg er dan voor dat je op voorhand het uur doormailt waarop je ongeveer zal toekomen - wie weet zie je dan plots een witte camionette toestuiken die in opdracht van vrouwlief twee moegereisde, Belgische dametjes komt oppikken 
  
... je - per ongeluk - enkele huiselijk spulletjes van je host stuk maakt -ik zeg maar iets: een glas, pottenlikker, ...?
Blijf dan even vriendelijk als voorheen en zorg ervoor dat je enkele kilo's extra stront schept of een ander taakje vervult - toon vooral je oprechte spijt en altijd blijven lachen ook als de host grapjes maakt over je onhandigheden!
 
 
 

... je de taal van de host niet helemaal onder de knie hebt - je weet wel, talen als West-Vlaams, Frans, Engels?
Als je met twee bent, zorg er dan voor dat minstens een van de twee begrepen heeft wat je moet doen. Het is nogal gênant om met hangende pootjes terug te keren om te gaan zeggen dat je er toch geen snars van begrepen hebt.
 
... je met 18 vrijwilligers in het kleinste cafeetje van Orsennes en omstreken binnenvalt?
Gewoon de boel overpakken en je beste muzikanten loslaten op een Engels publiek van middelbare leeftijd. Succes gegarandeerd.
 
... je merkt dat iedereen helemaal mee is met de yoga-les, terwijl je zelf nog met de eerste oefening in de knoop zit?
Adem in .................................................................... en uit.

 



... je zoveel zin hebt in chocolade dat je kan niet stoppen erover te praten?
'Chocolade' is een universeel woord. Schrik dan ook niet als je anderstalige host je diezelfde avond nog een stuk chocolade komt aanbieden.
 
... je gastvrouw je op voorhand schrik aanjaagt met haar gruwelijke liftverhalen in Spanje?
Toch de lifttoer opgaan, maar stiekem de allerlaatste kilometers de trein opstappen.
 
 
...

Als vrijwilliger (én als host) is het dus aangeraden om af en toe flexibel en vooral inventief te zijn. Leer uit de kleine of grotere fouten die je maakt. Je doet er zowel jezelf als je gastgezin een groot plezier mee - geloof ons.

En bovenal: wees maar gewoon jezelf. Je kuren en minder fijne kantjes hebben ook hun charmes en maken het des te spannender.




 
 

Go for it!
 
 
 


1 opmerking:

Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!