We hebben net
onze laatste ochtend olijfplukken achter de rug. Samen met onze
gastvrouw slaagden we er al tetterend in om nog een drietal bomen
leeg te roven alvorens onze oogst naar de molen te brengen. Binnen
drie weken is de olijfolie klaar.
Hier in deze streek is het de
normaalste zaak van de wereld om je eigen olijfolie te hebben. Maar
olie is niet het enige wat je uit deze zwarte vruchtjes kan halen.
Uiteraard kan je er ook een lekker aperitiefhapje van maken - wat wel
enige vaardigheid vereist want olijven rechtstreeks van de boom zijn
echt niet te vreten, geloof ons. Je kan het ook gebruiken als
basis voor cosmetica en een Ierse dame wist ons zondag op het
Thanksgivingfeest van priester Alan te vertellen dat je er zelfs
biodiesel van kan maken - het proberen waard, niet?
Thanksgivingfeest? Ja,
Thanksgivingfeest bij Priester Alan, hoofd van de baptistische kerk
hier. Een gezapige Amerikaanse man met cowboyhoed die
hier in de buurt aan liefdadigheidswerk doet. Op een groot terrein
vol olijf- en quintsbomen - één of andere vrucht die
je moet koken waarna het de smaak en textuur van appel krijgt.
Heerlijk in taarten en andere desserts en dat slaan wij niet af
natuurlijk - heeft hij samen met zijn vrouw een
soort opvangcentrum voor kinderen met een moeilijke thuissituatie.
Daarnaast leidt hij een kerkdienst op zondag . Eén van zijn
liefdadigheidsbezigheden is Portugees leren aan de inwijkelingen waar
Pam er één van is – nochtans geen baptistische volgeling
Rowan, Pam en Marks zoon met zijn bord vol lekkers |
Zondag had hij iedereen uitgenodigd
voor een echt Thanksgivingfeest met een overvloed aan kalkoen en
mashed potatoes gevolgd door pumpkin pie en nog veel ander lekkers.
Hoeveelheden naar Amerikaanse normen – we hadden geen honger meer.
Het was een gezellige bende van Portugese lokalen en Engelse
inwijkelingen. Leuk om eens mee te maken. Hoogtepunt was de
zangstonde van priester Alan en zijn spontaan meezingend Portugees
mannenkoor dat uit volle borst ‘ Oh happy day’ meekweelde – het klonk echt goed, we waren onder de indruk.
We hadden ons de avond ervoor
voorbereid op de dag door samen met Pam en Mark ons Portugees te
oefenen en ik moet zeggen, we beginnen er al iets van te snappen. Het
is eigenlijk gewoon een mix van Frans, Spaans met hier en daar een
Arabisch-Russisch klinkende klank – niet zo moeilijk dus. We
gebruikten de 'gekende' methode van Michel Thomas die ons belooft om
in acht uur Portugees te leren. We hebben slechts een klein uurtje
deelgenomen aan de lessen maar we zijn toch al iets wijzer geworden – Verdadeiro!
Opnieuw een leuk verslag! Dat Portugees interesseert me ook wel! Groetjes, Evita
BeantwoordenVerwijderenIk had me dat eigenlijk al afgevraagd of je die olijfjes rechtstreeks van de boom kon eten. Nee,dus. Maar wat wordt er dan mee gedaan tegen dat we ze als aperitiefhapje kunnen eten. Want dan zijn ze wel lekker.
BeantwoordenVerwijderen