Met John Denvers muzikale noten in al
onze hoofden bolden we gisteren de bergen door. Na een memorabele
uitstap naar 'de Spaanse Grand Canyon' genoten we elk op ons eigen
ritme van de terugweg naar Miravet.
Siurana was het plaatsje waar we met
open mond – en geest – van het natuurlijke spektakel proefden.
Maria en Mathieu wilden ons – als zelfverklaarde ecofans – dit
hemels stukje aarde niet onthouden. En, ondanks Eveliens autozieke
lijf – een soort rebelse neiging van mijn lichaam om me los te
wrikken uit onze olieafhankelijkheid? – kwam de natuurvrolijkheid
snel bovendrijven. Het gevoel van gelukzaligheid gewoon door iets dat
zo onontgonnen is, is moeilijk neer te schrijven. Zelfs foto's
brengen niet naar boven wat zoiets met je doet.
Daarnaast hebben we gisteren ook enkele
supermarktbezoekjes afgelegd. Door zo bewust bezig te zijn met
ecologie en alles wat daarrond hangt, kunnen we het niet laten om in
ieders kar een blik te werpen. We blijken bijna een afkeurende vinger
in onze hersens opgeslagen te hebben. De zakken chips en
frisdrankflessen die voorbij de kassascanner vluchten, lijken
eindeloos. Die druiven, bevatten die niet te veel pesticiden? Zoveel
verpakking, is dat wel nodig? Maar hé, ook wij kopen industrieel
ontworpen en verpakte voedingsmiddelen. Hoe kan je ook anders –
denken wij dan.
We hebben ondertussen wel ruimschoots
gemerkt dat een tuin heel wat minder plastic en industriële
toevoegsels met zich kan meebrengen. De paprika's die wij plukten
waren misschien iets kleiner en hebben niet allemaal dezelfde vorm of
kleur, maar de smaak was puur. Zelfs appels met bulten en kleine
gaatjes, die het bezoek van een made verraden, smaakten nog steeds
naar appel. De opgeblonken fruitstukken en groentjes lachen
uitnodigend naar supermarktklanten, maar we weten niet altijd welke
weg daarvoor afgelegd is.
Voor we helemaal vastzitten in dat
dogmatisch 'vingertje wijzen', willen we vooral omschrijven wat we
zelf meemaken en ervaren.
Op dit moment blijken eetgewoontes een
grote hap uit onze ecotripping-schrijfsels in te nemen. Hier in
Miravet – en geloof ons, ook op alle andere plaatsen – worden
onze smaakpapillen geprikkeld alsof ze jaren opgesloten zaten in een
muf hokje en enkel gevoed werden met bekende en typische
voedingsmiddelen – mama, dit is géén aanval op je kookkunsten!
Vanmiddag werd een échte Spaanse paella bereid, door een
Nederlands-Surinaamse kok. De mengeling van zeevruchten, visbouillon,
rijst en tomaten maakte onze maagjes week. Op dagen zoals deze zou je
eindeloos in de pot willen roeren en willen luisteren naar het
knetteren van de inktvisstukjes en de Spaans gerijpte olijfolie. En
dan was er nog Javier, de Spaanse gitaargekke vriend van Maria en
Mathieu. De tafel werd omringd door een cultuurmengeling om u tegen
te zeggen: Nederland, België, Suriname, Taiwan, Engeland, Spanje en
Colombia waren vertegenwoordigd.
En niet enkel die
verschillende culturen verrijken onze geesten. Onze gastvrouw wijdde
ons vrijdagavond in, in haar wereld van meditatie en spiritueel
omgaan met mens en natuur. We hebben nog een beetje oefening en
concentratie nodig, maar de spirit was er. De 'Flower of life', een
soort mandala, die we daarna inkleurden, bezorgde ons een moment van
innerlijke rust. Het was een manier om onze hoofden – vol
ecologische broedsels- even helemaal leeg te maken en de creativiteit
in ons los te laten. Die avond sloten we alweer af met een tevreden
maag in combinatie met een moegekletste tong.
Buenas noches.
mmm.... die paella daar heb ik toch eens zin in.
BeantwoordenVerwijderen